Login

Register

Login

Register

НАППЧП 9 Новини 9 Милиони губят родните производители на орехи от кражби

Кражбите на орехи, които са част от ежедневието в селските райони, причиняват сериозни финансови загуби на производителите, за които отглеждането на културата е бизнес. Още преди активната беритба на ореха полицейските служители в различни общини хванаха тонове нелегално обрани зелени орехи. Благодарение на навременната намеса на полицаите в община Казанлък вече има конфискувани няколко партиди крадени.

Някои общински администрации са създали необходимата организация и успешно си сътрудничат с полицията. Това е полезна практика, която е необходимо да бъде възприета от всяка община с подобни проблеми, коментира за „Агрозона“ Илиас Сарнук, Илиас Сарнуккойто е производител и износител на орехи и председател на Национална асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове – НАППЧП. По негови думи кражбата на 1 кг орехова ядка означава около 10 лв. загуба за производителя.

„При кражба стоката се конфискува и се продава на местните преработватели. Това е вариант, който добавя допълнителни пари в хазната на общините и намалява сивата икономика в малките населени места.“, каза Илиас Сарнук.

В асоциацията се дискутират варианти, които да се предложат на местните власти относно изискуемите документи за произход на набраната продукция, които да съпровождат легално набраните и превозвани количества орехи и така да се съдейства на органите на полицията да могат по-ефективно да осъществяват контрол при проверките. Също така се обмисля определяне на начална дата за беритба на ореха, която да се обявява в отделните общини, за да се избегне съсипването на част от реколтата от брането на “зелено”, обясни фермерът.

В момента заради липсата на хора, които да се ангажират в преработка и трошене, орехипреработвателите са склонни да вземат машини и да пренебрегнат фирата, която е значително по-голяма, поради смесената суровина с която работят  – орехи от различни сортове. От друга страна, при ръчното чупене проблемите също не са малко и включват: консумация на част от продукцията, подмяна на подадената продукция с друга с по-лошо качество, ниско КПД, високи изисквания от работниците за почасово заплащане. Всичко това води до загуби за производителя/преработвателя и оскъпява себестойността на крайния продукт. За да решат тези проблеми, членовете на асоциацията все по-често прибягват до използването на специализирани машини. „Можем да се похвалим, че в асоциацията имаме член, който предлага решения в тази област и се надяваме да привлечем други подобни производители.“, допълни Илиас Сарнук.