Login

Register

Login

Register

НАППЧП 9 Новини 9 По-ниското СПО – бариера пред кандидатстването за инвестиции?

Предстои обсъждане на проекта на таблица за изчисляване на икономическия размер на стопанството

Темата за изчисляване на икономическия размер на стопанството, който се определя въз основа на стандартна продукция, отново е на дневен ред. Все пак той ще бъде определящ за интервенциите, които в момента се залагат в Стратегическия план за следващия програмен период.

Асоциации пак подхванаха темата за СПО

Министерството на земеделието вече е готово с проекта на таблица за изчисляване на стандартния производствен обем (СПО), която ще бъде обсъдена с представители на бранша само след няколко дни. Още отсега има притеснения обаче, че са предложени по-ниски стойности, които ще затруднят участието на фермери в инвестиционни интервенции.

Един от секторите, който вероятно ще пострада от занижаване на СПО, е този на черупковите плодове. Добрата новина е, че в новата таблица те се делят на 4 отделни категории – орехи, лешници, бадеми и кестени. Лошата е, че СПО за бадеми и лешници намалява горе-долу наполовина, а за орехи и кестени – с една трета. 

„Дори и при хипотезата за коопериране на стопанства, включително и от млади фермери, в групи и организации на производители, има опасност дори и групата да не може да се впише в критериите за инвестиционен проект“, алармират от Национална асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове.

Те настояват на онлайн срещата със земеделското министерство да бъде обсъдено на каква база е изработена таблицата, както и предложенията за минимално СПО по инвестиционните интервенции да се съобрази със статистическата информация за размер на стопанствата.

Притесненията и на двете страни са основателни. От една страна, много млади фермери си направиха градини през 2015 – 2016 г., развитието при някои от които е спорно. От друга, защо да страдат честните фермери, които с тази промяна на СПО няма да могат да се класират за инвестиционните интервенции в новия програмен период. 

А как се прави кооператив от 10 млади фермери в едно и също направление? Ами сякаш трудно, реторично отговарят от бранша…